Ruch oporu
Cromartie..Zastanawia mnie on bardzo. Najpierw proszê o wyja¶nienie mi 2 kwestii z nim zwi±zanych jakich nie potrafiê zrozumieæ. W pilocie pierwszego sezonu Sarah odstrzeli³a mu ³eb. A owa g³owa jakim¶ cudem przesz³a do przysz³o¶ci, przecie¿ by³a ju¿ wtedy metalowa, wiêc jakim cudem ? A potem jego ekhm „cia³o” odnalaz³o g³owê, ale owe cia³o nie przesz³o do przysz³o¶ci tylko wylaz³o gdzie¶ ze z³omowiska, gdzie zosta³o zostawione w przesz³o¶ci (po akcji w banku) wiêc dlaczego nikt, ¿adne w³adze nie ukry³y tego endoszkieletu ?
I pytanie nr 2, dlaczego Cromartie rozwali³ terminatora bêd±cego kopi± Jamesa Ellisona ? Wspomnia³ ¿e Skynet nie wierzy w Jamesa, ale on tak. To jakiæ przejaw wolnej woli ? Buntu czy raczej zagrywka strategiczna czy co¶ ?
Faktycznie... Przypominasz ciekawe sprawy. Dodatkowo samnie znam odpowiedzi. Przy motywie z g³ow±, to wysiadam. Natomiast To ¿e Crimartie rozwali³ swojego odebra³em jako jego ambicje. Pewnosc siebie i oczekiwanie na spodziewany rozwój spraw. Ale to takie cz³owiecze zachowanie.
A który aktor wcielajacy siê w niego bardziej wam odpowiada³ ?
Cromartie to spadkobierca dorobku Arnolda, jego nastêpca i serialowy odpowiednik. Miê¶niak z pilota nie by³ dla mnie zbyt przekonywuj±cy. Wolê gdy gra go Garret. Ma w sobie wiêcej sztuczno¶ci i nie stroi takich nadêtych min.
Moim zdaniem Garret najlepiej gra terminatora. Jego ruchy, spojrzenie i wyraz twarzy s±... bardzo dobre. Ehh... s³ów mi co¶ dzisiaj brakuje. Po prostu jego gra najbardziej przypomina mi ju¿ stereotyp terminatora jaki pokaza³ w filmach Arnold Schwarzenneger. Co do Cromartiego to uwa¿am go za wyj±tkowego terminatora. Mia³ taki swój charakter, który pewnie wynik³ z tego, ¿e sporo siê nauczy³ przebywaj±c w ¶wiecie ludzi. My¶lê, ¿e minê³o sporo czasu zanim wpad³ na trop Johna.
Równie¿ nie jestem pewien jakim sposobem g³owa przesz³a do przysz³o¶ci. Podej¿ewam, ¿e w chwili gdy nast±pi³ skok i jego g³owa wpad³a do kuli, musia³a byæ pokryta jeszcze na wytarczaj±cej powierzchnii ¿yw± tkank±. Po skoku byæ mo¿e nast±pi³o jakie¶ wy³adowanie, które spali³o t± tkankê. Skok spowodowa³ zawalenie siê budynku banku i zasypanie endoszkieletu Cromartiego. Tak my¶lê, ¿e gruz usuwany by³ przy pomocy jakich¶ buldo¿erów lub czym¶ w tym stylu wiêc pewnie nawet nikt nie zauwa¿y³, ¿e wsród kolejnej porcji gruzu by³a jaka¶ maszyna. Pó¼niej ciê¿arók± wywie¼li endoszkielet z gruzem na to jakby z³omowisko, gdzie le¿a³ sobie spokojnie a¿ do 2007 roku.
Gruzy nie s± raczej na z³omowisko wywo¿one Tak czy siak wraca pytanie o to dlaczego rowali³ innego terminatora. I tu teraz mnie o¶wieci³o. Wprogramowanym zadaniem Cromartiego by³o znalezienie i zabicie Johna. Uzna³ Jamesa za drogê do realizacji celu. Tymczasem inny terminator mia³ inne zadanie-zabicie i zast±pienie Jamesa. Obydwa terminatory mia³y zatem sprzeczne rozkazy i obydwaj chcia³y je zrealizowaæ. Wiêc cofam to co pisa³em o buncie czy my¶leniu. To raczej poprostu obrona przed zagro¿eniem realizacji zadania.